Ma van Gyertyaszentelő Boldogasszony napja!

Ekkor lép ki a medve a barlangjából és tekint szét, milyen idő is van a természetben.

Jókai Mór: XIX. Mikor a medve kijön a barlangjából – részlet

Van aztán egy napja a télnek, aminek „gyertyaszentelő” a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van! Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad, az ég tavaszkék, ostoba cinkék elhamarkodott himnuszokat cincognak a képzelt tavasznak, s lombnak nézik a fán a fagyöngyöt, pedig lép lesz abból, melyen ők megulgulnak; ha lágy, hízelgő szellők lengedeznek, akkor a medve – visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik; talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább; – mert ez még csak a tél kacérkodása; mint a régi rendszer minisztériuma szabadelvű program mellett.

🌞 Ma igencsak süt a nap, ez aszt jelenti még hosszú lesz a tél…

Ezen a napon szokták a gyertyát szenteltetni a katolikus falvakban. A hagyományos, magyar paraszti társadalomban a szentelt gyertya a bölcsőtől a koporsóig elkísérte az embereket.

Sok hagyomány a mai napra feledésbe merül, azonban számos népszokást a 21. századi városi polgárok is követnek. Őrizzük múltunkat és szép hagyományainkat.