A táblán ne az ellen keresd a megfelelő lépést, ahol ellenfeled van. Oda húzz erős lépést, ahol ellenfeled lesz” – mondta Bobby Fischer amerikai sakknagymester, sakkvilágbajnok.

A szürke téli napok, a hosszú sötét éjszakát kedvetlenné és depresszióssá teszik még az egészséges embereket is. Alig várjuk, hogy vége legyen a 6 hónapon át tartó őszies, komor időnek és végre napsütésben, madárcsicsergéses reggelekre ébredhetünk.

De erre az időre még januárban jócskát várni kell, ha elő- elő is bújik időnként a nap, ami jelentősen emel kedélyünkön, tudjuk hogy a hideg esték még sokáig itt lesznek.

Nagyon fontos hogyan éljük meg ezeket a napokat, mert ha olyan elfoglaltságot, rendszeres programot választunk amiért érdemes minden reggel örömmel kikelni az ágyból, akkor sokkal vidámabban, gyorsabban telnek a komor hétköznapok.

Felnőttek számára szerveztünk sakkszakkört, ahova bárkit szívesen látnak a játékosok. Kezdő és haladó szinten játszók is bátran csatlakozhatnak a heti rendszerességgel, csütörtök délutánonkénk megrendezett kötetlen partikhoz.

A sakk fejlesztő hatása nem vitatható. Leginkább a mentális képességeinket fejleszthetjük, karban tarthatjuk úgy, hogy közben a tevékenységet kikapcsolódásnak érezzük. 

Fejleszti a memóriáját, a térlátást, a szem- és kézkoordinációt. Szükséges a síkban tájékozódás, megismeri a mátrixot: a sor és oszlop fogalmát, egyezteti a bábuk helyét. 

Javítja a memóriát azáltal, hogy a játékosoknak emlékezniük kell a lépések szabályaira, a korábbi hibák elkerülésére, az ellenfél lépéseire és taktikájára. Tanulmányok szerint azoknál a 75 éves és annál idősebb embereknél, akik valamilyen agytornával, például sakkal tartják karban mentális egészségüket, kevésbé valószínű, hogy demencia vagy Alzheimer-kór alakul ki mint a nem játszó kortársaiknál.

Várjuk a sakkozni vágyókat minden csütörtökön 14-17 óráig Gazdagréten, a Regős utca 13. szám földszintjén.