A Gazdagréti Összefogás Egyesület és a Zöld Követ Egyesület célja, hogy időről- időre megtisztítsa a gazdaréti lakótelepet. Sajnos a közterületeken, a zöld és épített környezetben egyaránt nagy mennyiségben előfordul az ember által eldobált, illetve az állatok vagy szél által összehordott vegyes hulladék.

Mivel a szemétszedés sajnos a mai napig nem túl hívogató tevékenység, így próbáljuk a gyerekek (és a felnőttek) figyelmét felhívni kecsegtető kiegészítő programok szervezésével. Szerencsére az időjárás mellett Misi bohóc is mellénk állt, aki Gazdagréti téri bemelegítő torna után végig kísért bennünket a Kaptató sétányon, szórakoztatta a legkisebbeket majd a Dzsungel Parkban játékos mókával és környezetbarát, lebomló anyagból készült lufival köszönte meg minden lelkes résztvevőnek a szorgoskodó segítségét.   

A gyermekek világszemléletét, társadalomhoz és a környezetvédelemhez való viszonyát már a kis óvodás korban szerzett tapasztalatai is nagymértékben befolyásolják. Ebből adódóan fontos a megfelelő iránymutatást biztosítani, mind a szülők, mind pedig a pedagógusok, nevelők részéről. Mindezeket pozitív példák segítségével tudják elsajátítani, később pedig alapértékké tenni.  A Gazdagréti Összefogás Egyesület célja a szemléletformáló akcióival az, hogy a legfiatalabb generációtól kezdve az idősebb korosztályig bezárólag mindenkinek megfelelő programokat szolgáltasson, amelyek a kikapcsolódás mellett szellemi, testi és szemléletbeni felfrissüléssel is szolgálnak. Épp ezért volt öröm látni, hogy egészen bölcsődés kortól kezdve, a nagyszülőkkel bezárólag, minden generáció képviseltette magát a szemétszedésen. 

Bízunk benne, hogy figyelemfelkeltő akciónkhoz egyre többen csatlakoznak, és végső célunk az, hogy Gazdagrét olyan hellyé váljon, ahol nincs szükség szemétszedő kampányokra, amit azzal tudunk elérni, hogy az minden emberek hajladó lesz a keletkezett szemetet a hulladékgyűjtő edénybe dobni. Eddig még hosszú út vezet, mégsem elérhetetlen. Figyeljünk oda környezetünk tisztaságára és ha lehetőségünk van rá figyelmeztessünk másokat is erre. 

Próbáljuk meg, hívjuk fel arra a figyelmet, hogy a szemét helye a kukában, a cigicsikk helye a hamutartóban van. A gyerekeknek egy alapvető tevékenység elsajátításához 500 alkalommal kell a szülőknek megismételni, megmutatni az adott dolgot, amíg az szokássá válik. Bízzunk benne, hogy ez felnőtteknél kevesebb! Szóljuk oda, figyelmeztessünk, és bízzunk benne, hogy nem kapunk vissza hideget-meleget, hanem kulturált „köszönöm, hogy szólt” válasszal távozhatunk, és talán az emberek hozzáállásban is elkezd majd változni valami! Lassan, csendesen… 

Földünket kölcsön kaptuk, ami pedig nem a miénk arra sokkal jobban illik vigyáznunk, mint a saját tulajdonunkra.