A Budapest ékkövének nevezett Gellért-hegyet rengeteg magyar és külföldi turista látogatja meg évről évre, és csodálja meg ez egyedi panorámát a Szabadság- szobor tövéből. 

A tengerszint felé 235 méterre magasodó “hegy” Dunával határolt oldalán meredek sziklafalak magasodnak, melyeken nagy mennyiségű nehezen megközelíthető hulladék gyűlt össze az évek során. A szemétszedéssel célunk az volt, hogy a budapesti egyetemi campusok hallgatóival összefogva megtisztítsuk a hegyet a nem kívánatos, borzalmas látványt nyújtó hulladékoktól. 

Október elején társszervezőinkkel együtt – KÖSZ Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők, VPK Zöld Kör, BME EZK – Egyetemi Zöld Kör, VPK Zöld Kör, Képítő Fotókör – szemétszedésre vártuk mindazokat a lelkes önkénteseket, akik szeretnének tenni környezetünkért és a csodás 11. kerületi látogató pontot, – ami a 1987 óta a világörökség része- megtisztítani a nem éppen kellemes látványt mutató hulladékoktól.

Sajnos volt dolgunk bőven, a bástyákról a meredek hegyoldalakra ledobált szemetek, a tüskés bokrok alján megbúvó italos üvegek sok éve a növények alatt rekedtek, így a nehezített terepviszonyok között igen látványos munkát tudtunk végezni. 

Sajnos az ide látogatók nem figyelnek arra, hogy óvják környezetüket, ezért rengeteg hulladék gyűlik össze főleg az ilyen, nehezen megközelíthető helyeket. Szerencsére lelkes egyetemistáknak köszönhetően, – akik nemcsak Budapestről, hanem még vidéki városokból is érkeztek-  egy időre sikerült hulladék mentessé tenni a hegyet. Bízunk benne, hogy ez jó darabig így is marad.

Az eredmény magáért beszél, 30 zsák hulladéktól szabadult meg a Gellért- hegy. Köszönjük mindenki munkáját, aki csatlakozott a kezdeményezéshez!

Nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy ne dobjon el szemetet közterületen! Számos kihelyezett hulladékgyűjtő edény áll rendelkezésre városszerte, használjuk minden esetben ezeket. Erdei kirándulások során pedig a keletkezett hulladékot vigyük haza.