A Gazdagréti Összefogás Egyesület azért dolgozik, hogy lakótelepünk közösségi életét összefogja, fellendítse! Annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb programokat, tevékenységeket tudjuk a jövőben is Gazdagrétre hozni szükség van a lakók véleményére, tapasztalataira. 2022. szeptember elején online kérdőív kitöltésére kértük a gazdagréti kötődésű fiatalokat, középkorúakat és időseket, azért, hogy a megtudjuk ki milyen programokat,  tevékenységeket, fejlesztéseket látna szívesen a lakótelepen, mik azok amik legjobban hozzájárulnak hétköznapjaik színesítéséhez.  

Az online kitöltés mellett offline formában is eljuttatjuk  a lakókhoz a kérdőívet, így azok akik nem aktív internet használók, – vagy nem találkoztak online a kérdőívvel-, is hozzáadhatták véleményüket a témához. 

A kérdőívet közel 300 fő töltötte ki, melyek háromnegyede a 25-50 éves korosztályból kerül ki. A maradék egynegyed rész túlnyomó hányadát az 50 évnél idősebbek teszik ki, a fiatalabb, 25 év alatti korosztályból sajnos kevés visszajelzés érkezett.  

A válaszadók egyharmada teljes mértékben meg van elégedve a gazdagréti közösségi élettel, rendszeresen talál megfelelő programot saját maga és családtagjai számára. A kérdőívet kitöltők négyötöde fontosnak tartja a közösségi élet fejlesztését, a társadalmi egyeztetések, fórumok szervezését, melyeken mindenkinek lehetősége van a véleményének megfogalmazására. Ezeknek gyakoriságát  évi egy-két alkalommal érzik szükségszerűnek. 

A válaszadók szerint a lakótelepen a legtöbb program a fiatal családoknak, gyerekeket nevelőknek,  kismamáknak, valamit a hölgyeknek szól, kevés figyelem jut a férfiaknak megfelelő programok szervezésére, valamit az idősebb korosztályra. 

A megkérdezettek többsége a 2021 és 2022 években a Gazdagréti Összefogás Egyesület és az Összefogás XI. Sportegyesület által szervezett programokról hallott, és a válaszadók nagy része részt is vett az eseményeken.  A legtöbb embert a futóversenyhez, a szemétszedéshez és a virág osztáshoz csatlakozott, ezen kívül a legkedveltebb programnak a kézműves foglalkozások,  a farsangi és mikulás mulatságok bizonyultak.

A kitöltők, miután fontosnak tartják a stabil közösségi élet kialakulását és megszilárdulását Gazdagréten szívesen részt vennének programokon, melyek jeles napokhoz, ünnepekhez kapcsolódnak, fesztiválokon, utcabálokon, melyek során kötetlen hangulatban ismerkedhetnek, barátkozhatnak, esetleg találkozhatnak rég nem látott szomszédaikkal. Ezen túl az aktív kikapcsolódást nyújtó kirándulásokat, társasjáték délutánokat, vetélkedőket, a kisgyermekes családok számára nyitott eseményeket, valamint a kifejezetten hölgyeknek szóló workshopokat, előadásokat látnák  szívesen a programlistában. 

A Gazdagréten és a közelben élők közösségi életét, mindennapi komfortérzetét és elégedettségét növelné a közösségi élet további formálása, ehhez javaslatként – többek között- megfogalmazódott  a Gazdagrét fesztivál életre hívása, közösségi kert kialakítása, gazdagréti programok facebook csoport létrehozása, továbbá a sportolási helyszínek fejlesztése, bővítése. A mindennapi közösségi élet szinterének helyet adó tűzrakóhelyet is sokat szívesen látnak, valamint pihenő és társalkodó helyek kialakítását. 

A válaszadók nagy része hiányolja a fiataloknak, tinédzsereknek megfelelő zenés, táncos összejöveteleket, szorgalmazzák továbbá a  szervezett labdás felnőtt sportolási lehetőséget, kültéri sakk eszközök kihelyezését, valamint szívesen csatlakoznának öröm énekkarhoz is, továbbá a felnőtteknek szóló tematikus klubokon is részt vennének.. 

Köszönjük mindenkinek, aki véleményével, tapasztalataival, ötleteivel segítette munkánkat. Célunk egy olyan lakóközösség kialakítása, ahol az emberek igazi élhető közösségben, egymást segitve egymás mellett szeretetben tudnak élni, és ehhez elengedhetetlenek a közös programok, egymás megismerése, tisztelete és megbecsülése. 

A válaszadók igényeire reflektálva a Gazdagréti Összefogás Egyesület a jövőben több figyelmet fordít a kifejezetten fiataloknak szervezett tartalmas kikapcsolódást nyújtó programokra, valamint a uraknak és a nyugdíjasok részére is tematikus rendezvényekkel készülünk majd. Ezentúl is minden kedves gazdagréti lakost várunk szeretettel programjainkon!