Változatos, gyerekek és felnőttek számára is élvezhető, és sok kreativitást igénylő programmal készültünk október utolsó hétvégéjére. Az amerikai szokásként elterjedt, bár alapvetően nem az USA-ból származó, hanem az ősi kelta eredetű halloweenhez kapcsolódó tevékenységre hívtuk meg Gazdagrét lakóit, akik az általunk biztosított tököket kedvük szerint faraghatták, díszíthették, majd pedig a csodás alkotásokat haza is vihették. 

Rengeteg család érkezett, sokak közülük most faragtak először tököt, nekik kifejezetten egyedi élmény volt, hogy saját fantáziájuk és kézügyességük határait feszegetve meghökkentő, félelmetes vagy vicces alakokat készíthettek. A kifaragott tök fejekbe természetesen mécsesek is kerültek, amitől még ijesztőbbnek és látványosabbnak tűntek. A faragott tökök még jó néhány napig díszíthetik a kerteket, ablakokat a hiedelem szerint elriasztva ezzel a bántó szellemeket. 

A kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek, és mivel beköltözhetnek az élőkbe, az élők félelmükben különféle álcázó maskarákat öltöttek, összezavarva ezzel a holtak szellemeit. Az ünnep 1840 körül került Észak-Amerikába, amikor sok elszegényedett ír földműves vándorolt ki Írországból, akik magukkal vitték az ősi kelta eredetű népszokást. Amerikában az 1900-as évek elejétől vált egyre népszerűbbé halloween ünnepe, amikor az ünnepi fesztiválokon szörnyek, boszorkányok, földönkívüliek, kalózok jelentek meg. Mint minden amerikai szokás, így a halloween is megérkezett Magyarországra. A vidám hangulatú, ámde kissé félelmetes jelmezes rendezvények mellett megjelent a tökfaragás is. 

Összességében elmondható, hogy minden gyerek és felnőtt egyedi töklámpással és remek élményekkel tért haza.  Néhányan közülük még az ünnep hangulatát azzal is elhozták nekünk, hogy félelmetes jelmezekbe bújtak, vagy rémisztő álarcot vettek fel! Köszönjük, hogy velünk töltöttétek ezt a remek délutánt!

Legközelebb csatlakozz te is programjainkhoz!