De ilyenkor télen kevesebb időt töltünk a természetben és a hosszú estéket érdemes valami olyannal tölteni, ami kikapcsol, de emellett szellemi felfrissülést is nyújt. Minden lakóháztól szinte karnyújtásnyira, sétatávolságra van a FSZEK Móricz Zsigmond Könyvtár, ahova szinte bármikor beugorhatunk, ha valamit szeretnénk olvasni.

A könyvtár dolgozói kiemelt figyelmet fordítanak az örök klasszikusok mellett az idegen nyelvű állományunk fejlesztésére. Lehetőség van nyelvkönyvek,  könnyített olvasmányok, oktatócsomagok (angol, német, olasz, francia, spanyol és orosz nyelven), továbbá angol és német nyelvű irodalom kölcsönzésére is. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a sokak által elfeledett diafilmek kölcsönzése is lehetséges. Elsősorban a kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz kínálnak irodalmat, így a népszerű művek beszerzését is vállalják, de minden korosztály – a kisgyermekkortól a nyugdíjas korig – találhat érdeklődésének megfelelő dokumentumokat.

A rendszeres olvasás megmozgatja, ezáltal segíti fiatalon tartani elménket. Segítségével lelassítható az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kialakulása, mivel agysejtjeink hozzászoknak az aktívabb tevékenységhez. Ugyanez vonatkozik a sakkra, illetve a rejtvényfejtésre és a különböző fejtőrökre. Minden egyes elolvasott könyvvel nagyobb tudásra teszünk szert a világról, a műveltség pedig rengeteg téren hasznosítható életünk során. Sőt, tudásunk az egyetlen, amit soha senki sem vehet el tőlünk.

Nemcsak műveltté tesz bennünket az olvasás, de nyelvileg is fejlesztő hatással van ránk. Minél többet olvasunk, annál kifinomultabbá válik a szókincsünk, aminek nagy hasznát vehetjük a különböző társas szituációkban, illetve mikor munkahelyi prezentációt kell előadnunk, vagy éppen beszámolót írnunk.

„Minden olvasmány egy magot hagy hátra, amely kicsírázik” – Jules Renard