Farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak. A néphagyomány szerint a mulatozások, a lakomák és az házasságkötések időszaka. Ebből mára annyi maradt meg, hogy álarc mögé bújva, hangosan ünnepeljük ezt az időszakot!

A Ficsak 11 Alapítvány farsangi mulatságra hívta Újbuda lakosait! Az esemény minden korosztálynak számára érdekesek, szórakoztatónak mutatkozott..

Változatos programok között volt a legkisebbeket farsangi jelmezversenyre vártuk, volt télűzés Misi bohóccal,  tinidiszkó, Zumba Show, Led Show, az estét pedig utcabállal zártuk. A hangulatnak csupán a 20 órás kapuzárás szabott határt. Öröm volt látni, hogy minden korosztály képviseltette magát a rendezvényen és önfeledten jó érezte magát. 

Fontos megjegyezni, hogy a gyerekek mellett rengeteg felnőtt is jelmezbe öltözött, ami annak a bizonyítéka, hogy az emberek igénylik az ilyen jellegű, könnyed szombat délutáni összejöveteleket, ahol összejöhetnek baráti társaságok, rég nem látott ismerősök, rokonok. Már nem kell sokáig várni, hamarosan itt a tavasz, amikor vége lesz a hosszú téli esték okozta levertségnek, de addig is használjuk ki  a farsangi időszakot, bolondozzunk, mókázzunk, vigadjunk. 

A zenés műsorok mellett számos kiegészítő tevékenységgel is vártuk az érdeklődőket, a többek közt volt kencekészítés, a vállalkozó kedvűek alkoholmentes koktélokat és kézműves forró csokit is kóstolhatnak.  

Díjaztuk azokat a vendégeket, akik újrahasznosított anyagokból készült jelmezben érkeztek. Facebookon meghirdetett 5 napon át tartó játékunk nyereménye is gazdára talált. 

A rendezvény ideje alatt a résztvevőknek lehetőségük volt kitölteni egy 10 kérdésből álló kérdőívet, aminek témája “Hagyományápolás 2022-ben, mennyire ismerjük és mennyire érezzük magunkénak felmenőink szokásait”. Ezáltal igyekszünk pontosabb képet kapni arról, hogy a magyar embereknek mennyire fontos a hagyományőrzés, mennyire ismerik hagyományaikat és azokat hogyan adják tovább leszármazottaiknak. Magyarságtudatunk, kulturális örökségünk ismerete és védelme az Európai Unióban egyedivé és különlegessé tesz bennünket. Meghatározza, hogy kik vagyunk, és közösségtudatot teremt. A kulturális sokféleség az Európai Unió értékeinek integráns része. Felmenőink hagyományainak, szokásainak felelevenítése, megismerése és továbbadása kiegészítheti és színesebbé teheti mindennapjainkat. Formálja saját és gyermekeink magyarságtudatát, tiszteletre és önbecsölésre tanít.