„…A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” Bibó István (1956)

A Gazdagréti Összefogás Egyesület célja szemléletformáló akcióival az, hogy a legfiatalabb generációtól kezdve az idősebb korosztályig, mindenkinek megfelelő programokat szolgáltasson, amelyek a kikapcsolódás mellett szellemi, testi és szemléletbeni felfrissüléssel is szolgálnak. 

Nemzeti ünnepünk alkalmából rendhagyó történelemórára, megemlékezésre és kézműveskedésre hívtuk Gazdagrét lakóit.

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A 66 évvel ezelőtti eseményeket, és ezek következményeit rendhagyó történelem óra keretein belül ismerhettük meg, eleveníthettük fel. A történéseket korabeli fotókkal, hangfelvételekkel is illusztráltuk, annak érdekében, hogy minél átfogóbb képet kapjuk a magyarok bátorságának megnyilvánulásairól az elnyomó szovjet erőkkel szemben.

A kézműves foglalkozáson a forradalmat jelképező lyukas zászló készítésére nyílt lehetőség, majd pedig a program zárásaként közös gyertyagyújtással emlékezünk a forradalom magyar áldozataira.

Magyarságunk, a hagyományaink ápolása elsősorban akkor tud teljes mértékben kiteljesedni, ha ismerjük felmenőink világát, a magyar történelem nem is olyan régi történéseit, tudjuk mi, miért, minek a hatására történt. Tisztelnünk kell a múltat annak érdekében, hogy a jövő felé kellő tudással és elszántsággal tudjunk fordulni. Magyarságunk megőrzése, gyermekeink magyarrá nevelése kiemelkedő szerepet kell, hogy betöltsön életünkben, hiszen ez a kézzel foghatatlan erő tart össze bennünket, Magyarokat.